Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lite smalare, men fantastiskt god Äggost

(1 kommentar)  
 • Serverar: 9-12 portioner
 • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Här kommer ett recept jag fick från min syster när hon gick på viktväktarna. Det är ett lite smalare recept på äggost, men på smaken märker man ingen större skillnad.... Den är inte så svår att göra, men man måste passa den hela tiden så det är bra att göra den då man ändå skall befinna sig i köket under ca 2 timmar. I början behöver man inte röra så ofta, kanske 1 gång per 10 min, men i slutet blir det nog 1 gång/ 3 minuter.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Tillbehör: Jordgubbssylt eller sill, beroende på vilken smak o tycke man har, det traditionella är egentligen sill, men jag föredrar sylt. Väljer man sill skall man inte sockra äggosten så mycket.
 2. Tag en stor 10 liters tjockbottnad kastrull och häll i allt utom sockret. Vispa runt det ordentligt. Rör sedan med träslev med 5-10 min intervaller. Det får inte brännas vi och absolut inte koka. På en 6 gradig spis är det lagom att börja med 4 och sedan efter en halvtimme, sänka till 3 och sedan efter ytterligare en halvtimme köra vidare på 2. Det brukar funka för mig, men det beror ju också på hur stark spis ni har.
 3. När smeten efter ca 2 timmar blivit som en tunnare risgrynsgröt är den färdig, har ni problem med att få den att skära, tag ytterligare 1/2 tsk ättika.
 4. Tag sedan och häll av vasslen med hjälp av sil och skeda i äggosten i en äggostform. När du har fyllt första lagret, skedar du ut socker över hela lagret. Jag brukar ta ca: 3 msk Sedan fortsätter du tills smeten är slut och du sockrar mellan varje lager och längst upp på toppen.
 5. Sedan måste äggosten få stå till sig åtminstonde 10 timmar innnan den vänds upp på et fat och serveras!
 6. Lycka till! (det är inte så svårt som man kan troI)

Liknande recept

Kommentarer (1)

 • anluk 21 februari 2008

  Har tyvärr ingen äggostform, kan man göra den ändå. Har alltid varit sugen på att göra detta men har inte gjort det ännu.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.