Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ljust lantbröd

(12 kommentarer)  
Ljust lantbröd Ljust lantbröd
  • Serverar: 10 portioner
  • Tid: 1 timme 25 minuter
Skriv ut

Det här är ett enkelt och otroligt gott bröd! Vill du ha lite extra smak i brödet blanda då i 1 tsk kummin.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dela sönder jästen och smula ner den i en bunke. Häll det ljumma vattnet i bunken. Rör om.
  2. Tillsätt salt, margarinet, all rågsikt och 6 dl av vetemjölet. Mät mjölet luftigt i ett litermått.
  3. Arbeta degen kraftigt i bunken. Tillsätt lite mer vetemjöl. Fortsätt bearbeta degen. Den ska bli smidig och lätthanterlig.
  4. Lägg en bakduk över degen och låt den jäsa i 20-30 min.
  5. Tag fram en plåt och lägg på bakplåtspapper (jag lägger mina i 2 formar). Sätt ugnen på 250°.
  6. Arbeta ihop degen i bunken och tag sedan upp den på mjölat bakbord. Knåda degen smidig.
  7. Baka ut degen till 2 knubbiga limpor. Lägg dem på plåten (eller i formarna). Strö lite rågsikt över och skåra brödet med vass kniv på 3-4 ställen.
  8. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min. Skjut in plåten på nedersta falsen. Sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda i 20-25 min.

Liknande recept

Kommentarer (12)

  • Aling3 15 mars 2010

    Riktigt gott recept! =) blev toppresultat och alla i familjen uppskattade det, dock behövde de vara inne lite längre i ugnen för mig, än vad det står angivet i receptet. Rekommenderas!

  • Josses 9 augusti 2010

    Blev verkligen gott men tyvärr glömde dottern att dra ner på värmen när hon stoppade in bröden så de blev lite mörka ovanpå. Kommer att göra dessa fler gånger!

  • matbrittan48 15 april 2011

    Äntligen har jag hittat ett matbrödsrecept som överensstämdes med mina behov. Det här ska jag använda mig av hädanefter. Det var enkelt att baka och så blir det som på bilden också. Det enda som jag ändrade var att jag tog 1 dl vetemjöl mindre. Jag hade mina bröd i smorda formar. Och de blev klara på 20 minuter. En 4:a eftersom det inte stod att formarna skulle smörjas.

  • Buspippi 7 maj 2011

    Jag har inte hunnit smaka brödet själv ännu, men gästerna och familjen sa att det var mycket gott.

  • davve_93o@hotmail.com 26 oktober 2011

    Hittar inte receptet..

  • enasus2 15 november 2011

    Hittar inte heller receptet!

  • lisled 15 november 2011

    Receptet finns på Matklubben. Jag har sökt på ljus lantbröd och jag får upp receptet.

  • Kakan1986 2 februari 2012

    Precis bakat och det blev så gott! Enkelt att göra med ingredienser som jag har hemma, solklart en femma i betyg, tack för receptet!

  • kba 11 augusti 2013

    Jättegott. Jag har även kört det med kalljäsning i formar så jag bara har att sätta in brödet i ugnen på morgonen.

  • puntella 8 oktober 2015

    Gar det att göra i en brödmaskin? Sa ja, hur? Har än sa länge bara använt mig av förpackningar som man bara tillsätter vatten/mjölk och smör, men skulle vilja baka "eget" bröd.

  • lisled 8 oktober 2015

    Jag har aldrig använt någon brödmaskin så jag kan inte svara på det.

  • ica86 1 december 2015

    Mycket gott. Blandade ägg med kanel och penslade på brödet.. Fick lite brun konsistens på brödet och smakade väldigt gott tyckte maken. Kommer göra detta fler gånger..

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.