Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lompe: Norskt tunnbröd med potatis

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 8 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Den norska lompen är ett potatistunnbröd som är nästan absurt goda för att bara bestå av potatis, mjöl och salt. De kan ätas som vanligt tunnbröd med bara lite smör eller användas som wraps till de godsaker du har hemma. Min favorit är rökt makrill och en len äggröra och den norska klassikern pölse med lompe: ta en kokt eller grillad korv, linda lompen om och ät.

Ingredienser

Instruktioner

Skala potatisen och pressa den i en potatispress (eller riv den fint på rivjärn, huvudsaken är att du undviker större potatisklumpar). Arbeta ihop potatispresset med saltet och arbeta sedan in det mesta av mjölet. Exakt hur mycket mjöl som krävs varierar med vätskemängden i potatisen, men du ska få en deg som påminner om trolldeg i konsistensen. Forma degen till en rulle på ett väl mjölat bakbord. Dela rullen i 8 delar. Kavla ut varje del till en rund kaka på ungefär 15 centimeters diameter Grädda kakorna i en medelhet torr stekpanna. När det bildas bruna fläckar på undersidan är det dags att vända lompen. Den puffar gärna upp lite under gräddningen, men det är bara att sticka hål på blåsorna med en gaffel. Låt lomperna svalna i en bakduk.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • Mosan1 25 mars 2010

    Norrmännen har kommit mycket längre än oss genom att behålla det traditionella!!! En varmkorv med bröd - så tråkigt, degigt och smaklöst... En varmkorv med lompe - gott o dessutom en fullvärdig måltid!!!

  • The_TL 28 februari 2012

    Ett fantastiskt gott bröd.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.