- Serverar: 10-20 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
En underbar laxrätt som både ung och gammal älskar.
Kan användas som förrätt, huvudrätt eller till buffén.
Instruktioner
- Rensa laxen, skär i mindre bitar och mixa i mixer.
Smält smör, låt svalna. Blanda smör, potatismjöl, salt, peppar, senapspulver och vitvinsvinäger. Blanda med laxen. Ställ svalt 30 minuter.
- Mixa eller blanda i ägg och vispgrädde. Blanda hälften av smeten med dill, lägg i botten av en avlång smörad brödform.
- Blanda resten av smeten med grovhackade (skalade) räkor och fyll upp.
Grädda patén i vattenbad ca 1 timme i 175°
- Såsen:
Blanda alla ingredienser och avsluta med crème fraichen.
Såsen bör göras samma dag som den ska ätas.
- Tips:
Man kan använda fryst dill till patén men använd alltid färsk dill till såsen!! Om man vill kan man garnera med några fina räkor…
- Patén håller sig två-tre dagar i kylen. Den bör inte frysas!
Såsen är bäst samma dag som man blandar den men den håller sig ett par dar i kylen.
Publicerat den
27 december 2012
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Usel bild, jag vet. Och såsen står utanför bild i en skål........
Jag gjorde denna pate´ innan jul, och smakade en liten skiva innan jag satte in den i frysen. Den var jättegod! Kommer definitivt att göra om den. Men kära ni... frys inte ner den! Den blev helt förstörd och åkte direkt i soporna.. Den blev vattnig,smaklös och konsistensen blev helt en annan.
Neeej! Va' tråkigt. Alldeles riktigt kan man inte frysa pate´n. Man kan däremot göra den dagen innan. Den står sig i tre-fyra dar i kylen. Såsen tycker jag ändå är godast att äta samma dag som man blandar den. Jag har förvisso ätit den både dagen efter och två dar efter. Funkar!
Jag har ändrat i receptet så att ingen fryser ner Pate´n.
Bra att du ändrade i reseptet så att ingen gör samma dumma misstag som jag gjorde.. Jag tyckte att det var nåt som fattades i såsen.. kanske salt?? Den föll mej inte riktigt i smaken..