Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lottas klassiska Kroppkakor

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

När jag var på Öland för första gången blev jag så förtjust i Kroppkakor. Tillagar inte det så ofta då det är ganska omständigt. Väl när de är klara, så njuter jag fullständigt:-)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gör så här: Koka den oskalade potatisen i lättsaltat vatten. Låt svalna. Skär fläsket i tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs fläsket med löken. Blanda i kryddpepparn på slutet. Låt blandningen svalna. Skala och pressa/riv potatisen, både den råa och den kokta. Blanda ägg, 1 tsk salt och mjöl. Arbeta inte degen längre än nödvändigt. Forma degen till 1 dm-tjock rulle. Mjöla den lätt så den inte klibbar. Dela degen i 8 skivor. Doppa händerna i mjöl och lägg en skiva av potatisblandningen i handflatan. Platta ut den så den blir ca 2 cm tjock. Fördela fläsk/lökblandningen i mitten på varje kaka. Vik ihop och forma till en boll.
  2. Koka upp saltat vatten (gärna en buljongtärning i vattnet). Lägg i kroppkakorna och låt dem sjuda sakta i 10 min efter det att de flutit upp till vattenytan.
  3. Servera med: Skirat smör/lingon. Varm mjölk går oxså alldeles utmärkt till. En sallad på rårivna morötter och äpple är gott till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.