Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Kycklingen sätter smak på den redan goda gratängen. Allt lagas i en form. Perfekt till helg, fest såväl som vardag. Var och en tar den bit man gillar och så ett lass potatisgratäng.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Krydda kycklingdelarna med dina favoritkryddor/rub eller marinera dem i förväg.
  2. Skiva potatisen i matberedare (ca 3mm). Skiva/strimla purjolöken, du bör få minst 200g purjo att använda i tillagningen.
  3. Smöra en stor ugnssäker glasform. Varva potatis och purjolök, salta och peppra varje lager. Häll över grädden och grädda i ugn 225C i ca 15 min.
  4. Ta ut gratängen och fördela de kryddade kycklingdelarna med skinnsidan upp. Grädda i ytterligare 30-40 min i nedre delen av ugnen tills potatis och kyckling är klar. Servera en fräsch sallad till, eller ångkokta haricot vertes.
  5. Tips: Godast blir det om man styckar en färsk fågel eller använder tinad fryst majskyckling men det finns genvägar om man inte är så noga och har bråttom/inte kan stycka en kyckling.. Köp en "Stinas Kyckling" från Kronfågel som hittas i frysdisken. Tina alla delar ordentligt och krydda upp med dina favoriter. Klart!

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • maxxess 10 november 2009

    mmm... Detta blir så himla bra - två vardagliga/halvtråkiga rätter gifter ihop sig till en underbar rätt. Hade inte fått denna rätt på över 20 år och så hittade mina föräldrar ett fragment av vad som kan tolkas som recept, då var jag tvungen att laga.

  • maxxess 14 november 2009

    Andra tillagningen så marinerade jag (i vakuum) kycklingbitarna med 1 dl av matlagningsgrädden (Milda Mini 7% denna gång) och 1 påse (35g) Chicken Tikka (spice mix) från Santa Maria. Kryddade sist med min favokrydda American BBQ - också från Santa Maria(!) samt lite salt. Yep, detta gamla recept håller ännu, och smaken på hela rätten varierar med hur man kryddar kycklingen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.