Efter lussefirandet är Lucia och hennes tärnor väl värda något gott till chokladen eller kaffet. Vad passar då bättre än denna vackert gula och saftiga saffranskaka?
Instruktioner
- Smörj en kransform, ca 24 cm i diameter. Smula jästen i en bunke.
- Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
- Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker, saffran som lösts i konjaken och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kanter.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
- Fyllning:
Riv mandelmassan och hacka mandeln grovt. Blanda samman allt med matfettet.
- Tag upp degen på mjölat bord. Kavla ut degen till en rektangulär kaka, ca 30x45 cm.
- Bred ut fyllningen över degen. Rulla ihop degen från långsidan.
- Skär degrullen i ca 12 bitar, ca 4 cm breda. Lägg dem glest i bakformen.
- Låt kakan jäsa övertäckt ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Pensla kakan med uppvispat ägg och strö på hackad mandel.
- Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 35 min.
Publicerat den
18 december 2008
Liknande recept
Skriv kommentar