Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lufttorkad vitlökspeppar parmaskinka

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 100-150 portioner
  • Tid: 4 veckor
Skriv ut

En underbar smaksymfoni! Tävlar med de absolut dyraste du kan köpa! Bör göras under sommarhalvåret. Kräver mycket lite arbetstid och pengar. Men massor av tålamod!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka upp vatten, salt och salpeter, rör om så allt löser sig. Låt svalna.
  2. Putsa skinkan ifrån ev fett och hinnor. Lägg den i en trång bunke och häll på saltlagen. Täck ytan med plastfolie. Första dagarna kan det även behövas en tyngd på, typ mortel ej.dyl.
  3. Ställ i kylen 4-5 dagar. Den längre tiden för extra sälta efter smak. Vänd skinkan 1 gång om dagen. Tag skinkan ur lagen och gnid in i rikligt med vitlökspeppar. Ska se ut som en pepparost.
  4. Vira in den hårt i en kökshandduk och knyt till. Låt vila i kylen 1 dag till.
  5. Häng upp den i ett soligt söderfönster. Där den ska hänga i 1-2 veckor, och vändas varje dag. Torktiden bestäms av vädrets makter. Solig högsommar = 1 vecka Försommar med växlande molnighet = ca 2 veckor. Man kollar om den är klar genom att klämma hårt på den. Det ska inte svikta utan kännas fast, ungefär som en rå potatis.
  6. Lägg den i kylen någon timme. Skiva sedan upp efter behov i lövtunna skivor. Gärna i skärmaskin. Håller åtminstonde ett par veckor i kylen. Ät njut och bli frälst.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • lilianledin 22 mars 2012

    Hängs "skinkan" upp i fönstret med eller utan handduk?

  • Anderstam 22 mars 2012

    Den ska vara invirad i handduken, hela tiden den hänger i fönstret. Lycka till med skinkan.

  • Anderstam 29 mars 2012

    Lägger även in en bild på skinkan när den hänger på torkning.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.