- Serverar: 100-150 portioner
- Tid: 4 veckor
Skriv ut
En underbar smaksymfoni! Tävlar med de absolut dyraste du kan köpa! Bör göras under sommarhalvåret.
Kräver mycket lite arbetstid och pengar. Men massor av tålamod!
Instruktioner
- Koka upp vatten, salt och salpeter, rör om så allt löser sig. Låt svalna.
- Putsa skinkan ifrån ev fett och hinnor. Lägg den i en trång bunke och häll på saltlagen. Täck ytan med plastfolie. Första dagarna kan det även behövas en tyngd på, typ mortel ej.dyl.
- Ställ i kylen 4-5 dagar. Den längre tiden för extra sälta efter smak. Vänd skinkan 1 gång om dagen. Tag skinkan ur lagen och gnid in i rikligt med vitlökspeppar. Ska se ut som en pepparost.
- Vira in den hårt i en kökshandduk och knyt till. Låt vila i kylen 1 dag till.
- Häng upp den i ett soligt söderfönster. Där den ska hänga i 1-2 veckor, och vändas varje dag.
Torktiden bestäms av vädrets makter. Solig högsommar = 1 vecka
Försommar med växlande molnighet = ca 2 veckor.
Man kollar om den är klar genom att klämma hårt på den. Det ska inte svikta utan kännas fast, ungefär som en rå potatis.
- Lägg den i kylen någon timme. Skiva sedan upp efter behov i lövtunna skivor. Gärna i skärmaskin. Håller åtminstonde ett par veckor i kylen.
Ät njut och bli frälst.
Publicerat den
18 mars 2012
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hängs "skinkan" upp i fönstret med eller utan handduk?
Den ska vara invirad i handduken, hela tiden den hänger i fönstret. Lycka till med skinkan.
Lägger även in en bild på skinkan när den hänger på torkning.