Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lufttorkat renkött

 
Skriv ut

Godare finns inte tillsammans med en kall öl!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka upp vatten, salt, svartpeppar och lagerblad, låt koka några minuter, sätt sedan pannan svalt eller låt kallna på spisen.
  2. 115 g salt/liter vatten är en lämplig salthalt tycker jag.
  3. Försök att ansa köttet och få bort hinnor så gott det går, gör inget om det blir kvar en del. Skär i bitar efter de storlekar som du vill ha, jag brukar göra en del ganska små så blir dom färdiga fortare.
  4. Lägg köttbitarna i en stor bytta, slå på den kalla lagen så den täcker köttet, OBS måste ha kallnat. Täck med folie och ställ svalt i 3 dygn. Brukar ibland bli så att köttbitarna ”limmas” mot varandra, stoppa ner handen efter ett dygn och rör lite på bitarna så att vätskan kommer åt överallt.
  5. Efter 3 dygn så är bitarna nog salta, dags att hänga ut dom.
  6. Slå bort lagen, knyt ett snöre runt varje bit. Häng ut i krokar så att köttet får tak över huvudet, t.ex. under utskovet på garaget.
  7. Här uppe i norr så behövs inget nät runt köttet, fåglarna hackar inte i det salta köttet. Låt hänga i 2,5-5 veckor beroende på storlekarna, vädret och hur hårt torkat du vill ha det, kläm med fingrarna och prova dig fram, ta gärna kniven och smaka också, det hör till!
  8. Bästa tiden att hänga ut tycker jag är i månadsskiftet februari/mars, då har man köttet färdigtorkat till Påsk samt att inga flugor och sånt kommit än. Bästa vädret för att köttet ska bli bra och torka fortare är om det är kallt om nätterna och runt noll om dagarna så att köttet fryser, tinar, fryser, tinar. Hur det funkar att torka kött i södra delarna av landet vet jag inte.
  9. Avnjutes bäst ute i det fria skuret i tunna skivor med en kall öl till!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.