Piffa upp årets lussebullar med konjak.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm alltihop till ca 37°. Häll degspadet över jästen och låt den lösa sig.
- Tillsätt Kesella, socker och salt. Stöt saffranet lite extra i en mortel och häll på konjaken och låt det stå en stund. Detta förhöjer saffranssmaken. Häll saffranet i degskålen och blanda allt noggrant.
- Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen till den blir blank och lätthanterlig. Dessutom ska den släppa från degskålens kanter. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 minuter i jämn värme.
- Knåda degen smidig och dela den sedan i 40 lika stora bitar och forma till kusar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och garnera med russin. Det är viktigt att du trycker ner russinen ordentligt i brödet så att de inte ploppar upp under jäsningen!
- Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på 225° i 6 - 8 minuter. Låt svalna under bakduk.
Publicerat den
7 december 2008
Liknande recept
Skriv kommentar