Dom här gör jag alltid till advent och jul. Så goda och saftiga. Jag knådar degen ytterst lite efter jäsning, och har alltid i äkta smör. Om man vill kan man ha i russin i degen, det har alltid jag. Jag har i mycket russin, då blir den extra saftig.
Instruktioner
- 1. Smula ner jästen i en degbunke.
- 2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
- 3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
- 4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
- 5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.
- 6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
- 7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.
- 8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
Publicerat den
22 november 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Tack för receptet! Detta är toppen, blir så saftiga o goda bullar. Tips - blötlägg russinen i te innan, de blir toppenfina då.
Detta receptet har jag bakat på två jular i rad och det är kanon!!! Degen blir så fin och jag känner mig som en riktig bagare fast jag normalt sett inte är så bra på att baka! Tack för ett super bra recept!!
Sååå goda lussekatter! Hade bakar dag med mina tre barn idag o då passade vi på att göra dom här. Super goda verkligen!! Tack för ett bra recept! Högsta poäng från oss ;)
Idag har jag bakat Lussekatter för första gången i mitt liv, det har alltid varit min svärdotter som har gjort det innan. Tog ditt recept och satte igång, åh jag lyckades, så goda, så goda, detta kommer jag att göra många gånger till. Så tack för ett underbart recept. En klar 5.
Tack för ett fantastiskt bra recept! Lättarbetad deg och underbart goda, luftiga "katter". Fick en idé om att det kanske skulle kunna gå att återskapa min farmors släta bullar med detta recept utan saffran. Ska prova det nästa gång.
Supergoda,tack för receptet:))
Jättegoda blev dom! Lättarbetad deg! :o) Dom kommer jag göra fler gånger.