Instruktioner
Smält smöret i en kastrull och häll sedan över mjölken. Låt det svalna till 37 grader och häll i matberedaren (går att använda elvisp med degkrokar också). Smula i jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt då saffran, salt, socker och ägg. Blanda i hälften av mjölet. Tillsätt sedan mjöl i deciliter vis till degen känns lagom fast. Kör degen på mellan växeln i 8 minuter eller knåda den i 15 minuter. Låt degen sedan vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk i 30 minuter. Ta upp degen och dela i bitar på 60 g. Forma först till runda, sedan till något avlånga stycken. Låt dessa vila någon minut. Rulla ut degstyckena till avlånga stänger, ca 30 cm, forma dessa till lussekatter. Använd mjöl om degen fastnar. Lägg lussekatterna på bakplåtspapper klädda plåtar. Tryck i russinen. Jäs under handduk ca 45-60 minuter. Katterna skall växa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 230 grader. Knäck ett ägg och rör det lite lätt. Pensla försiktigt och grädda dem i ca 6 minuter. De skall vara ljusa.
Detta recept funkade jättebra, dom blev supergoda! :-) Jag har skrivit receptet på min blogg, men jag har självklart länkat hit då, hoppas att det var okej? God Jul och gott nytt år! :-) Min blogg: http://mittgottochblandat.blogspot.com/
Väldigt goda! :D
0,6 pkt jäst? ett halvt paket? Eller är jag lite trögfattad?
Bor utomlands o svart att fa tag pa farsk jast....kan nagon tipsa om hur mycket torrjast man ersatter med.....och blir det ok med torrjast? Nilla
Använder alltid torrjäst, märker ingen skillnad. En påse är lika med ett paket jäst.
Super goda :)