Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman den med siktat florsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner det i mandelblandningen.
Klicka ut smeten på bakpappersklädda plåtar. Platta till smeten lite. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter i 175°. Lossa kakorna medan de är varma och lägg dem med undersidan upp.
Skär chokladen i små bitar och lägg dem i en värmetålig skål. Ställ skålen i en kastrull med hett vatten och låt chokladen smälta. Lägg smör och grädde i en annan kastrull och låt det koka upp och smöret smälta. Häll ner gräddblandningen under kraftig vispning i chokladen. Ställ tryffeln att tjockna.
Bred tryffeln toppigt på kakorna och ställ dem kallt minst 1 timme. Dela chokladen till garneringen i mindre bitar och lägg dem i en värmetålig skål tillsammans med matoljan. Ställ skålen i en kastrull med hett vatten och låt chokladen smälta. Doppa hastigt den tryffelfyllda sidan av de kalla kakorna i chokladen så att den täcker tryffeln. Vrid kakorna så att överflödig choklad rinner av. Ställ kakorna på papper och låt dem kallna. Förvara kakorna kallt.