Lyxig tårta med 4 lager. Saftig chokladbotten som toppas med en len choklad- och hallonmousse som sedan täcks av en hallongeléspegel.
Denna tårta är otroligt vacker och smakar helt underbart!
Instruktioner
- Botten:
Sätt ugnen på 200 grader. Klipp ut och lägg ett runt bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter. Pensla papperet med smält smör.
- Vispa ihop ägg och socker med en elvisp i en bunke. Hacka chokladen och smält den i en mikro och vänd ner den i bunken. Rör ner smör och mjöl i blandningen. Häll smeten i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 12-13 minuter. Ta ut och låt den svalna. Ta loss kanten på formen och diska den. Sätt sedan tillbaka den runt bottnen.
- Chokladmousse:
Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Lägg den hackade chokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör om tills allt har smält. Värm lite i mikron om inte allt smälter. Värm ägg och äggulor, socker och vatten i en kastrull under vispning till 85 grader eller tills det börjar tjockna. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills blandningen är helt kall.
- Blanda ihop äggsmeten med chokladsmeten. Ta upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Rör ner gelatinet i chokladmassan. Vispa grädden lätt och vänd ner den sist. Häll upp moussen till hälften i formen ovanpå bottnen och jämna till ytan. Ställ in formen i frysen i minst 3 timmar.
- Hallonmousse:
Lägg gelatinet i en skål i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggulorna och florsockret till ett fluffigt skum. Rör ner hallonpurén. Lyft upp gelatinet och smält det i en kastrull. Rör ner det i hallonsmeten och vänd ner lättvispad grädde. Häll hallonmoussen ovanpå chokladmoussen och ställ tillbaka formen i frysen i 3-4 timmar eller tills moussen har stelnat.
- Hallongelé:
Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp vattnet och sockret. Tillsätt hallonpurén och lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i hallonsockerlagen. Dra kastrullen från plattan och låt gelén svalna i rumstemperatur.
- Glasera den frysta tårtan med gelén. Ställ tårtan i frysen i 30 minuter. Lossa kanterna med en kniv innan du lyfter upp formen.
- Garnera med färska bär och chokladdekorationer.
Publicerat den
9 augusti 2014
Liknande recept
Skriv kommentar