Pajen är mäktig och räcker till många. Två lager härlig chokladkola, en vit och en mörk samsas i ett pajskal gjort av chokladkakor. Hela pajen "bakas" utan ugn.
Instruktioner
- Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Ställ kallt.
- Mörk chokladkola:
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120°. Dra kastrullen från värmen och rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
- Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120°.
- Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
- Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig.
- Bjud eventuellt vispad grädde till.
Publicerat den
20 januari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Denna smakar mumsigt! Blev bjuden på jobbet häromdagen och föll direkt för den.
är ättikspriten absolut nödvändig? o i såfall varför? sådan liten mängd tänkte jag på..
Helt underbar! Man kan inte ta så stor bit åt gången, tyvärr, då blir det för mycket!
Tycker att det är för länge att koka kolan till 120 grader - fick slänga en sats för den blev hård som knäck. Kokade i stället den till 112 grader vilket funkade mycket bättre! Sedan tyckte jag att det behövde "hända" något mer när man åt den, så rostade hasselnötter i kolasmeten skulle nog inte vara helt fel....
Såå himla god i sommar ska denna göras många gånger och färska jordgubbar ska då serveras till
Gjorde denna till ett kalas häromkvällen, blev verkligen uppskattad! Kolan i mellanlagret blev dock lita rinnig men smaken var ljuvlig!
Det här är min absoluta favorit bland efterrätter,fantastisk men mäktig, har gjort den flera gånger. Alla har bett om receptet.