Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Underbar! Världens bästa festmat, kan aldrig misslyckas.

Ingredienser

Instruktioner

Börja med moset. Koka potatisen och pressa den. Rör ner äggulor och smör. Späd med grädde. Smaksätt med salt och peppar. Skär laxen i tunna skivor på snedden, för att få så stora skivor som möjligt. Salta och peppra. Fördela osten över skivorna och rulla ihop. Spritsa eller klicka små potatistoppar längs med kanten på en ugnssäker smord form. Lägg i laxrullarna. Smält smöret till såsen. Rör i vetemjölet. Tillsätt smulad buljongtärning eller fiskfond. Späd med vatten, vin och grädde under vispning. Låt såsen koka i ca 5 min. Häll den över laxrullarna. Gratinera i ugn vid 225º ca 25 min. Garnera gratängen med rom, hackad lök, limeklyftor och dill. Lyxig laxgratäng 6 portionerca 1 kg färsk laxsalt och peppar 150 g riven lagrad ost,gärna Västerbottensost Guldmos: 1 1/2 kg skalad potatis,gärna mandelpotatis2 äggulor2 msk Svenskt Smörca 1 dl Matlagningsgräddesalt och peppar Sås: 2 msk smör2 msk vetemjöl 1 fiskbuljongtärning eller 2 msk fiskfond1 dl vatten1 1/2 dl vitt vin 3 dl Vispgrädde Garnering: ca 1 msk löj- eller sikrom per portion2 finhackade rödlökar2 limefrukter i klyftor eller1 stor citrondill Börja med moset. Koka potatisen och pressa den. Rör ner äggulor och smör. Späd med grädde. Smaksätt med salt och peppar. Skär laxen i tunna skivor på snedden, för att få så stora skivor som möjligt. Salta och peppra. Fördela osten över skivorna och rulla ihop. Spritsa eller klicka små potatistoppar längs med kanten på en ugnssäker smord form. Lägg i laxrullarna. Smält smöret till såsen. Rör i vetemjölet. Tillsätt smulad buljongtärning eller fiskfond. Späd med vatten, vin och grädde under vispning. Låt såsen koka i ca 5 min. Häll den över laxrullarna. Gratinera i ugn vid 225º ca 25 min. Garnera gratängen med rom, hackad lök, limeklyftor och dill.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • baverly 12 juli 2008

    Jag har lagat detta till åtskilliga gäster och alla vill ha receptet. Har dock garnerat med räkor i stället för rom.

  • epax 31 januari 2009

    Håller med. Jättegod. Receptet kommer från guldkorn.com, dvs Norrmejeriers fantastiska databas med goda recept.

  • fahlen68 24 september 2010

    Ja detta recept var verkligen uppskattat bland gästerna och skall även i kväll bjuda min gäster på denna underbara rätt!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.