Det här är Roy Fares bästa chokladmousse. Det finns bara två ord för den - Gudomligt god!
Konsistensen på moussen är lätt och luftig. Knepet är att vispa kraftigt när sockerlagen ska ner i äggvitesmeten.
Instruktioner
- Hacka chokladen och smält den försiktigt i mikro. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden lätt. Ställ åt sidan. Vispa äggulor och ägg till ett skum. Koka socker och vatten i en kastrull ca 2 minuter. Häll ner sockerlagen i äggskummet i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills blandningen har rumstemperatur. Tillsätt konjaken.
- Smält lite av äggblandningen i en kastrull. Ta upp gelatinbladet och låt smälta i blandningen. Rör ner i den större mängden smet. Vänd ner chokladen och till sist grädden. Fördela moussen i glas och ställ i kylen i ca 2 timmar.
- Karamelliserade nötter:
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna på en plåt mitt i ugnen i 8-10 minuter. Gnugga bort skalet. Strö ett tunt lager socker i en stekpanna. Häll på mer socker när det första smält och fortsätt så tills allt socker i pannan fått en fin gyllenbrun färg, rör så lite som möjligt. Häll i hasselnötterna och rör försiktigt med en träslev. Tillsätt smöret och låt det smälta. Häll nötterna på ett bakplåtspapper, pilla försiktigt isär nötterna. Låt kallna.
- Vid servering:
Vispa grädden. Toppa moussen med grädden. Grovhacka nötterna och strö dem över moussen.
Publicerat den
27 december 2015
Liknande recept
Skriv kommentar