- Serverar: 4 portioner
- Tid: 45 minuter
Skriv ut
Jättegod soppa som passar både till förrätt och huvudrätt!
Instruktioner
- Skala räkorna, spara skal och huvuden till soppkok. Hacka lök och persilja fint. Persiljans blad ska finhackas och sparas till garnering.
Skala och skär moroten i mycket små tärningar.
- Fräs smör i en kastrull. Tillsätt lök, persiljestjälkarna, morot, samt tomatpuré. Låt fräsa och tillsätt sedan räkskalen. Låt detta fräsa i ytterligare någon minut.
- Smula i buljongtärningarna, späd med sherry och vatten. Ge det ett uppkok. Tillsätt grädde och crème fraiche och låt soppan koka sakta i ca 15 min.
- Sila soppan genom en finmaskig sil. Koka upp och smaka av med salt och cayennepeppar. Häll upp soppan i passande skålar och dekorera med räkorna och persilja.
- Servera gärna med vitlöksbröd och ett gott vitt vin.
Publicerat den
22 december 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ska man verkligen inte använda räkorna i soppan...?
Nu har inte jag provat receptet men räkor brukar man ha i allra sist eftersom dom blir sega om dom får koka för länge. Så mitt tips är att ha i räkorna efter att du smakat av med salt och peppar, precis innan serveringen så att räkorna hinner blir varma bara.
Det påminner om ett recept ur Göran Hellblads (?) fiskkokbok, men där använder man en kapsyl konjak och 2 dl vitt torrt vin (ett glas i kocken, ett glas i soppan...) istället för sherry. Nej, räkorna ska läggas i botten på sopptallriken och sen slår man soppan över. Egentligen behövs inte räkorna alls eftersom skalen gett en alldeles fantastisk räksmak. En soppa att rekommendera!!!! Perfekt till nyår.
Räkorna lägger jag i på slutet då jag ska hälla upp soppan i tallrikarna alltså jag kokar inte med dom utan de ska bara bli varma :) har inte ens tänkt på att jag inte skrivit med att man ska ha i räkorna, redigerar på en gång! tack för kommentarerna..
Jag och sonen (6 år) älskade soppan. Jag använde chiliolja, cherryn hoppade jag över.