Instruktioner
1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och blanda ner mjölk,
grädde, sirap, socker och kesella. Stöt saffran i mortel med en
sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°.
Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
2. Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av
mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt
sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning.
Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den
ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk.
Låt degen jäsa 35 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i
lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar. Lägg på plåt med
bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle. Låt jäsa under
bakduk ca 35 min.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.
Låt svalna på galler under bakduk.
Med "Vit Sirap" så menar du väl "Ljus sirap" ? Eller finns det nått som heter "Vit Sirap" som man inte vet om ?
de va absolut de godaste lussebullarna jag ätit. =))
De här lussebullarna var riktigt supergoda! Mycket saftiga! Jättebra recept! Och det finns vit sirap, men jag fick åka till 3 affärer för att hitta så det finns visst inte överallt :) men det var värt besväret! Tack tack!
visst finns det vit sirap! :o)
Jättegoda lussebullar !
MEN! VAD GOTT!!
måste det vara lätt kesella???????
Tyvärr blev jag lite besviken, de blev väldigt goda men jag hade hoppats på en mer spännande lussebulle. Tyckte att de smakade ungefär likadant som de vanliga. Men de var goda så jag ger ändå en fyra.
Jättegoda. Dottern på 5 år gav dem en klar 5a. Jag gör likaså. Undrar bara lite vart mandelmassesmaken tog vägen? Hade varit smarrigt om de smakade mer mandelmassa... Men lite bökiga att göra- ändå kommer jag spara receptet som en given favorit!
hur många grader?
225 grader
Jättegott!