Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lyxigaste äppelpajen

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Helt underbart lyxig, med gott om kanel. Jag fick den på en konfirmation och blev helt såld på denna smarrighet, i klass med konditoriernas lyxvarianter av modern äpplepaj! Gott, gott, gott ... lite jobb visserligen, men det är den definitivt värd!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Pajskal: Lättast är att göra degen i en matberedare. Lägg i alla ingredienser utom vattnet. Kör maskinen några sekunder innan du häller i vattnet. Snart går degen ihop till en klump. Lägg i plast och kyl, minst en timme, gärna ett par. Kavla ut degen och klä en rund form. Kanterna bör vara rätt höga och bäst är om kanten är löstagbar. När degen är på plats mår den bra av ytterligare lite vila i kylen. Fyllning 1: Skala och kärna ur äpplena innan du skivar dem. Smält smöret i en stekpanna innan du lägger i äpplen, socker och kanel. Låt puttra upp lätt tills äpplena är mjuka men ändå har motstånd. OBS! Koka inte sönder äpplena, låt dem hellre vara för hårda än för mjuka! Fyllning 2: Vispa ihop smöret med vaniljsocker och socker. Tillsätt äggulorna en i taget. Med en elvisp får du snabbt den rätta vita och lite pösiga smeten. Hacka eller riv mandel och ev bittermandel. Vispa äggvitorna hårt och VÄND ner dessa, mandeln och citronskalet i smeten.
  2. Fördela äppelblandningen i pajskalet. Bred över smeten. Grädda i ugnen på 175 grader 45 minuter. Ytan ska vara gyllenbrun, ev måste du skydda den från att brännas genom att sätta in en plåt över kakan.
  3. Servera kakan ljummen eller kall tillsammans med lite lättvispad grädde.
  4. Njut!!!

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • Annafbg 12 september 2009

    Det här var en av de godaste äppelpajer jag har smakat men den var lite bökig att göra. Många bunkar och verktyg blev det! Men som sagt, makalöst god! Tack för receptet!

  • Maithai 11 oktober 2009

    Det är en god äppelpaj, men mina förväntningar blev nog för höga när jag läste omdömet. Inte alltför bökig att göra utan det går relativt smidigt med lite förberedelse.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.