Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Magdara - ris- och linsgryta från Mellanöstern

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme 15 minuter
Skriv ut

Egentligen är den här grytan vegetarisk, men efter önskemål från min bättre hälft gör jag den med köttfärs också, vilket passar utmärkt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blötlägg linserna och riset, var för sig, i minst 20 min. Låt rinna av.
  2. Täck linserna med kallt vatten, koka upp och koka ca 20 min under lock. De ska vara något mjuka, men inte färdigkokta. Låt dem rinna av i durkslag och ställ åt sidan.
  3. Koka riset på hög värme med ganska mycket vatten i 5 min. Låt det rinna av i durkslag.
  4. Skär ½ lök i ringar och resten (1½) hackas. Stek först ringarna tills de är ljusbruna. Ta upp dem. Stek sedan den hackade löken tills den är ljusbrun. Låt gurkmejan steka med ett par minuter på slutet. Häll i linserna och låt dem steka med ett par minuter.
  5. Stek köttfärsen, om du vill ha den med i rätten. Salta och peppra.
  6. Stek russinen försiktigt i smör i en annan stekpanna. De ska bli stora och runda, men inte brända.
  7. Ta en stor, tjockbottnad kastrull eller gryta och smörj botten. Häll i linser, hackad lök, ris, (köttfärs), russin. Salta och peppra, blanda med gaffel för att riset inte ska klibba. Smaka av. Häll på ca 1½ dl vatten. Lägg på ett tättslutande lock och koka på låg värme ca 20 min.
  8. Häll upp på ett stort fat, eller behåll rätten i grytan. Dekorera med lökringarna och den hackade persiljan. (Jag brukar blanda ner lite persilja i röran också.)

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.