- Serverar: 4-6 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Det finns andra recept på palt här, men så här gjorde jag.
Palt och kroppkakor kan som dela nationen - kokt eller rå potatis, vetemjöl eller kornmjöl...
Hur som är det gott och ännu godare dagen efter, uppstekt...
Instruktioner
- Sätt på kokvatten i stor kastrull på spisen. Låt koka upp medan du gör smeten, salta i vattnet sedan innan du lägger i paltarna.
- Skala potatis och lök.
Riv potatisen mycket fint , alternativt mal den i köttkvarn. Låt potatisen rinna av något, pressa på lite med en slev så att du får ut vattnet.
- Löken och fläsket hackas fint.
- Den avrunna potatisen blandas (jag kör i hushållsassistenten med degkrokar) med mjöl och salt.
Smeten ska bli smidig men inte hård.
- Sen tar man en klutt smet i handen (jag provade med både mjölad hand och vattensköljd, vattensköljd funkade bäst) gör en liten grop i mitten, lägg i lite lök och fläsk. Mecka ihop till en boll. Droppa ned i det kokande vattnet.
- När bollarna kokat ca 10 min flyter de upp, fortsätt då koka sakta i ca 50-60 minuter.
- Servera med kallt äkta smör och hemgjord lingonsylt. Knäckebröd hör till också.
- Om det blir palt över, stek upp den nästa dag - ännu godare...
Publicerat den
31 januari 2010
Liknande recept
Skriv kommentar