Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mamsell Marias tårta på 3 sätt

 
Skriv ut

Det här receptet är från Almare-Stäkets herrgård och är taget ur ett 1800-talshäfte, där mamsell Maria i köket noterat att detta var grevefamiljen Björnstjernas favorittårta. En tårta som kan serveras på flera olika sätt - jag ber er därför ha tålamod när ni läser receptet, då det kan verka litet rörigt!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör i det smälta, avsvalnade smöret och tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver. Rör sist i de malda, oskalade mandlarna. Häll smeten i en väl smord och bröad form, ca 20 cm i diameter. Grädda i 175º. Lägg en bit folie över om kakan blir för brun på ytan. Baka den gärna dagen före serveringen.
  2. Sedan kan ni alltså välja om ni vill servera den som den är, vilket blir en läcker kaka till kaffet, eller med konserverad frukt, eller som laggtårta med smörkräm och garnering.
  3. Med konserverad frukt: Dränk in kakan med 1½ dl fruktspad när den ska serveras. Täck den med skivad frukt och spritsa sedan 2 dl vispad grädde över. En underbar efterrätt!
  4. Som laggtårta: Vispa ihop äggulor, socker, gräddmjölk och potatismjöl i en kastrull. Låt sjuda över svag värme tills det tjocknar. Rör krämen kall och rör sedan i smöret. Lägg mandarinklyftorna på tårtan. Sila ifrån och spar saften. Rör ut de blötlagda gelatinbladen (1 blad per dl vätska) i den frånsilade mandarinsaften. Värm tills bladen löser sig och ställ kallt att stelna. När saften börjar bli till gelé öses den över frukten och tårtan ställs kallt.
  5. I den här sista versionen räcker den mäktiga, goda tårtan till ca 12 personer.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.