En helt underbar och mycket lättbakad lyxig liten krans. Så söt att bara servera på ett vackert gammalt fat.
Instruktioner
- Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.
- Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, knappt 1 cm tjock.
- Riv mandelmassan fint på ett rivjärn
- Blanda smör, strösocker, vaniljsåspulvret och mandelmassan till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på den utkavlade plattan. Rulla ihop till en tajt rulle.
- smörj två formar med avtagbar kant.
Lägg rullen längst med kanten. Lägg ihop ändarna lite snyggt. Klipp en flik och lägg den växelvis framåt och till höger, klipp och lägg framåt till vänster osv.
- Gör samma med deg 2
- Låt jäsa i 30 min.
- Pensla med uppvispat ägg uppblandat med lite mjölk.
Strö mandelspån över.
- Grädda kransarna i cirka 20 minuter eller tills de fått en vacker brun färg.
Publicerat den
22 september 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hej! Jag bakade dina kransar i dag, och det var enkelt och det blev fantastiskt gott. Tack för ett favorit Recept Tine
Hej idag bakade jag mandel och vaniljkrans 2 satser . Har bakat dem flera ggr förr mycket enkla och gooda.. Tack för receptet .
Om man bortser från lite problem med receptet - hur mycket innehåller en påse vaniljpulver? Temp? - så var det ju ett mycket bra recept. Syrran påstod att det var den godaste vetekransen hon ätit :-) Och skapligt enkel att få till. Smakmässigt en 5:a, men brister i receptet drar ner lite.