Detta är en helt ljuvlig kaka av smördeg, aprikos och mandelkräm. En len drömkaka som smakar bra tillsammans med en klick lättvispad grädde.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Börja med sockersirapen: Koka upp vatten och socker, låt det sjuda ett par minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Gör fyllningen: Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, mandelmassa, ägg, strösocker, grädde och det rivna apelsinskalet, för hand eller i en matberedare med kniven isatt, och arbeta till en jämn smet.
- Kavla ut smördegen till 3 mm tjocklek och lägg den i en form, gärna springform, ca 20 cm i diameter.
- Häll i smeten. Grädda kakan ca 25 minuter tills bakverket är gyllene och skalet frasigt.
- Gör aprikoskrämen: Mixa samman sockersirapen med aprikosmarmelad och citronsaft. Kör till en sirapsliknande konsistens.
- Servera kakan ljummen dekorerad med florsocker eller flagad mandel och aprikoskräm samt lite iskall vispad grädde.
Publicerat den
7 januari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar