De här bullarna har fått sin mycket finurliga namn efter den goda fyllningen - söt mandelmassa smaksatt med nypressad apelsinsaft.
Instruktioner
- Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt vätskan bli fingervarm, 37 grader.
- Smula jästen i en bunke. Häll över lite av degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en dragfri och rumsvarm plats.
- Gör fyllningen: Grovriv mandelmassan och blanda den med matfettet. Riv skalet och pressa ur saften av en apelsin. Rör ner det i smörblandningen.
- Ta upp degen på ett mjölat bord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 30x40 cm.
- Fördela fyllningen på rektanglarna och rulla ihop dem från långsidan. Skär dem i ca 2 cm breda bitar.
- Lägg bullarna med snittytorna uppåt i bullformar eller på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta ytterligare ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över mandeln. Grädda dem mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt bullarna kallna på galler.
- Det rivna skalet och saften från den färska apelsinen kan bytas ut mot 2 msk koncentrerad apelsinjuice och 2 msk syltat apelsinskal.
Publicerat den
23 december 2007
Skriv kommentar