Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mandelsmulpaj med blåbär

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Saftiga blåbär som bakas med en spröd pajbotten och ett täcke av frasig smuldeg med sötmandel. Ett tips är att när man får överblivna äggvitor kan man frysa in dem i t ex en isbricka.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sikta ner 3½ dl mjöl i en skål och nyp ihop med 100 g smör till en fin smuldeg. Tillsätt äggulan och 2-3 msk kallt vatten och blanda till en mjuk deg. Kyl degen 20 minuter. Kavla ut på ett mjölat bakbord och klä en form som är 23 cm i diameter. Nyp kanten vackert och stick hål i botten av pajdegen med en gaffel.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda blåbären, strösockret och citronskalet i en kastrull och värm på låg värme cirka 5 minuter, tills bären är mjuka och saftiga. Blanda potatismjölet med 2 msk kallt vatten och rör ner i blåbärsblandningen. Koka upp under omrörning 1-2 minuter tills krämen tjocknar. Skeda upp blåbärskrämen i pajskalet.
  3. Sikta ner resten av mjölet i en stor skål och blanda ner mandel och råsocker. Nyp ner resten av smöret till en fin smuldeg och fördela ovanpå blåbärskrämen.
  4. Grädda cirka 30 minuter tills gyllene. Servera pajen varm.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.