Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mannerströms köttbullar

Leif Mannerström kan måhända vara Sveriges okrönte köttbullskonung. Mannerström framgångsrecept har en oväntad ingrediens som stavas ansjovisspad. Det kan låta lite apart i en köttbullssmet, men tillför den där extra sältan och smakdimensionen som får en att vilja ta en till. Och en till. Och en till! Men här på Matklubben finns det en mängd olika recept på köttbullar, så nog finns det andra som – med all rätt – hotar hans plats på tronen. Bland annat kan du hitta ett köttbullerecept från en annan Mannerström – nämligen hans fru Lilian som är nog så saftigt och välsmakande. För den som inte vill äta kött, prova gärna att laga Mannerströms fiskköttbullar gjorda på torsk och servera tillsammans med kaviarstuvad salladslök. Gudomligt lyxigt och gott!


Rör ihop gräddmjölk, ströbröd, ägg och vatten till en smet. Låt stå en stund. Skala lökarna, riv en av lökarna på ett rivjärn, finhacka och stek den andra gyllenbrun. Mosa sönder potatisen med en gaff...

6-8

Blanda ägget, löken, grädden, potatisen och kryddorna innan färsen tillsätts. Smeten skall vara rätt saftig (nästan svåra att rulla) annars späd på med mer grädde och smaka av så det är lagom med salt...

4
26

Lägg knäckebrödet i mindre bitar i en skål och slå på buljongen, låt stå tills det mjuknat något. Dela lök i grova bitar och lägg i matberedare tillsammans med potatis och knäckebuljongen! Mixa allt t...

110
19

Blanda alla ingredienser till färsen. Dela färsen i åtta lika delar. Rulla som stora köttbullar tryck in ostbiten och rulla så den inte syns. Stek bullarna i margarin. När de fått fin färg lägg...

40 min
4
16

Blanda först ströbröd med mjölk eller vatten. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Blanda köttfärsen med ägg, salt, kryddor och lök. Tillsätt sedan det uppblötta ströbrödet i färsen. Arbeta allt...

4-5
15

1. Hacka eller riv löken fint. 2. Blanda alla ingredienser väl, ströbrödet behöver inte blötläggas. 3. Rulla köttbullar i storlek, lite mindre än en pingisboll. 4. Stek i smör på medelvärme eller i...

2 h
16
11

KÖTTBULLARNA: Lägg alltsammans i en skål och blanda ordentligt med händerna innan du rullar den till små bullar. Lägg köttbullarna på en bakplåt som du har klätt med plastfolie och ställ dem i kyl...

1 h
6
9

Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk. Låt det svälla minst 10 minuter. Rör i ägg, salt, peppar och lök. Lägg sedan i färsen och rör tills allt blivit blandat. Tag ett matskedsmått och doppa i vat...

30 min
4-5
8

Stek köttbullarna (gärna frysta, hemlagade eller färdigköpta) tillsammans med löken tills löken mjuknat. Häll i grädde och mjölk samt smula i buljongtärningen. Låt allting koka ihop ca fem minuter...

20 min
4
7

Blanda skorpmjölet med mjölk i en bunke till en lagom lös röra. Spä ut med mer mjölk eller vatten om röran blir för fast. Låt detta svälla i 5 min. Krossa cornflakes och blanda ner i röran. Likaså...

45 min
3-6
5

Blanda ihop alla ingridienser till köttbullarna och forma till stora köttbullar. Stek eller tillaga i ugn. Gör såsen: börja med att röra ut mjölet och kryddorna i grädden och häll därefter på tomat...

45 min
4
5

Köttbullar: Blanda ägget och mjölken i en skål. Skär bort kanterna på brödet, skär i tärningar och lägg det i skålen så att det suger åt sig vätskan och blir mjukt. Blanda färs med bröd, parmesa...

4
4

Blanda ihop färs, potatis, lök, ägg, salt och peppar. Blanda sedan i mjölk tills du känner att smeten har lagom konsistens. Personligen vill jag ha smeten ganska lös, så inte köttbullarna blir torra...

4
4

Arbeta köttfärsen med kryddorna. Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla, häll över det i köttfärsen, tillsätt vispgrädden och äggen. Finhacka eller riv en av de gula lökarna och blanda ner i f...

45 min
6-8
4

Servera med kokt pasta, gärna rispasta, kokta skivade morötter och inlagd gurka. Forma köttfärsen till 20-25 runda, fina köttbullar. Krydda färsen först med lite salt och peppar. Häll vetemjölet i...

4
2

Blötlägg ströbrödet i mjölken ca.5 minuter. Blanda samman alla ingredienser till en grundsmet, tycker det blir effektivast om man använder händerna. Rulla till mellanstora köttbullar och lägg p...

1 h
5
2

Arbeta samman färsen med övriga ingredienser till en smidig färs. Forma till runda bolllar. Stek köttbullarna i lite matfett tills de är genomstekta. ( Efterstek dem ev. i ugnen i ca 15 minuter )....

30 min
4
2

Kör lök och vitlöken i mixer eller hacka fint för hand. Den ska vara finhackad. Ta sedan en stor bunke och häll ner lökblandningen och sen färsen, den hackade persiljan, ett ägg, hälften av havregr...

4-6
2

Finhacka lök, vitlök och skär ner tomaterna i cm stora bitar, fräs allt i olivolja och smör strö över sockret och låt puttra ihop ca 5 minuter. Lägg i köttbullarna låt puttra ett par minuter häll...

3-4
2

Blanda allt och stek köttbullar i önskad storlek....

1 h 30 min
8-10
2

Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk i en bunke. Låt svälla en stund. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta samman till en smidig massa. Olja in en skärbräda och ta lite olja på händerna...

1 h
6
2

Häll ströbröd, mjölk och vatten i en bunke, låt svälla. Riv löken med ett rivjärn och blanda ner med ströbrödet. Blanda ner köttfärsen och ha i ägget. Krydda med salt, peppar och allkrydda (piffi) eft...

6
1

Blanda salt, kryddpeppar, vitpeppar, lök, potatismjöl och riven potatis. Hacka ansjovisfiléerna. Blanda ner dem ansjovishack, ansjovisspad och äggulor i potatisblandningen. Blanda färsen med potati...

1

Köttbullar: Lägg ströbrödet i kallt vatten ca 5 min. Blanda ströbröd, färs, lök, ägg, salt, peppar och oregano. Rör tills färsen är väl blandad. Forma 12 stora köttbullar och bryn dem i smör. Ta upp k...

4
1

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.