Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Marängsviss- och rocky road-tårta

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

En underbart god och lyxig tårta med flera lager. Bananer, maräng och kola är goda smakkombinationer. Garanterat en succé på tårtkalaset!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en springform ca 23 cm i diameter.
  2. Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret. Rör ner det heta vattnet.
  3. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter. Känn med en sticka att den är klar. Låt den svalna i formen några minuter. Stjälp upp kakan och täck den med en bakduk eller plastfolie så att den inte torkar.
  4. Kola- och chokladnötskräm: Koka upp alla ingredienser utom nötterna och saltet. Låt blandningen sjuda några minuter tills det börjar tjockna något. Rör ner nötterna och saltet. Fiska upp några nötter till garnering medan smeten är varm och låt den kallna. Ställ krämen åt sidan och låt den svalna ordentligt.
  5. Marängbotten: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla en form ca 23 cm i diameter, samma storlek som sockerkakan.
  6. Vispa vitorna och saltet till ett hårt skum. Tillsätt hälften av sockret, all vinäger och vaniljsocker och vispa hårt igen. Tillsätt resten av sockret och vispa till hårt skum igen.
  7. Häll smeten i formen och gör en topp i mitten av marängen. Grädda marängen mitt i ugnen i 30 minuter. Höj sedan till 175 grader och grädda den i ytterligare 30 minuter. Ta ut marängbottnen och låt den svalna i formen en stund innan du lossar den. Öppna formen försiktigt ifall någon del har fastnat i kanten. Låt den svalna.
  8. Dela sockerkakan i två bottnar. Bred på kola. och chokladnötskrämen på första bottnen. Placera sedan marängbottnen över. Lägg på ett lager skivade bananer. Lägg den andra sockerkaksbottnen över. Avsluta med ett lager grädde. Spackla även sidorna så att marsipanen kan fästa.
  9. Gör eventuellt egen marsipan och färga den med kakao.
  10. Kavla ut marsipanen mellan två lager plastfilm. Mät höjd och omkrets på tårtan och skär ut en lika stor bot marsipan. Pensla marsipanen med olja på den sida som ska ligga mot grädden. Fäst den runt tårtan och lägg den fint omlott.
  11. Garnera tårtan med körsbär och kola- och chokladnötter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.