Oemotståndlig chokladkaka toppad med seg nötchokladmaräng...
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Bryt chokladen till kakan i bitar och smält över vattenbad. Rör matfett och socker poröst.
- Dela äggen i vitor och gulor. Rör ner gulorna en i taget i smeten och rör den varsamt slät mellan varje tillsats. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och ev. rom.
- Lägg äggvitorna i en absolut ren bunke. Vispa dem vita och styva med fettfri visp. Vänd ner den smälta chokladen i smeten tillsammans med ca 1/3 av vitorna. Rör smeten slät. Vänd sist ner den sparade äggvitan till en slät smet.
- Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten.
- Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills skalet börjar spricka och det knäpper i kärnorna. Ta av från värmen och låt svalna.
- Hacka chokladen grovt. Gnugga nötkärnorna mellan handflatorna så att allt löst skal försvinner.
- När kakan gräddats i 25 min vispas äggvitorna till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Vänd sist ner choklad, nötkärnor och maizena med några luftiga tag.
- Ta ut kakan ur ugnen och bred över marängsmeten. Ställ in i mitten av ugnen och grädda i ytterligare 20-25 min. Låt kakan kallna i formen innan den lossas.
Publicerat den
20 mars 2009
Liknande recept
Skriv kommentar