Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Riktigt god festmat.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa steken och bind upp den med snöre. Knyt fast snöret om ena änden på steken. Gör sedan öglor och trä dem över steken. Dra till öglorna lagom hårt så att köttet får en jämntjock form. Fäst snöret under steken i varje ögla och bind ihop där du började.
  2. Marinaden: skär grönsakerna i mindre bitar. Krossa kryddorna. Blanda allt i en tjock plastpåse och lägg i steken. Fyll på med madeiravinet och gin. Knyt till påsen så att så lite luft som möjligt finns kvar. Lägg påsen i kyl och marinera steken 3-5 dygn.
  3. Ta steken ur påsen och torka av den men spara marinaden. Salta och peppra steken och bryn den väl runt om i en stekgryta. Späd med marinaden och bräsera steken sakta under lock. När marinaden är slut, fortsätt att späda med buljongen.
  4. Steken behöver bräseras i 1½-3 timmar beroende på om det är fram- eller bakdelskött och om steken kommer från ett ungt eller gammalt djur. Steken är färdig när en provsticka med lätthet kan stickas genom steken.
  5. Sås: sila stekbuljongen och koka ihop den till ca 1½ dl. Tillsätt sojan och grädden och koka ytterligare ca 5 minuter. Blanda smör och mjöl till en slät massa och klicka i såsen under vispning. Koka ca 5 minuter till lagom tjock sås. Smaka av med salt, nymalen peppar, vin och ett par droppar gin.
  6. Ta bort snöret och skär upp steken i ej för tjocka skivor. Servera med sås, kokt eller pressad potatis och varma lättkokta grönsaker. En god brytning till den mustiga såsen är rönnbärsgelé. Den kan bjudas i en separat skål eller i små portionskrustader.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • maadse 20 januari 2012

    Fantastiskt god sås blev det på detta. Super gott!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.