Små läckra och kryddstarka spett med kött, fågel eller skaldjur är mycket vanliga i Singapore. De serveras med satésås och äts som tilltugg till kokt ris.
Ingredienser
Instruktioner
Torka köttet med hushållspapper och skär det i kuber.
Lägg citronskal, lök, vitlök, soja, olja, spiskummin, gurkmeja och salt i en matberedare eller mixer och kör till en puré. Rör därefter ner jordnötterna. Täck köttet med blandningen och låt det stå kallt 1-2 timmar. Rör om några gånger.
Såsen:
Blanda tamarinden med kokande vatten i en skål, rör om och låt stå i 15 minuter. Lägg citronskal, lök, vitlök, räkpasta, jordnötter och 2 msk olja i mixern och kör till en mjuk pasta.
Hetta upp resten av oljan i en wok och stek pastan i 2 minuter. Tillsätt tamarindvätska, kajennpeppar, laos powder, socker och salt. Rör om väl och späd eventuellt med mer vatten och låt såsen sjuda i ytterligare 10 minuter under ständig omrörning.
Trä upp köttet på pinnarna och grilla dem ca 3-5 minuter runt om, på grill eller under grillen i ugnen, tills de är vackert bruna.