Ta fram äggen i tid, det går inte att vispa kalla äggvitor till ett hårt skum.
Instruktioner
- Mascarponemousse:
Skölj äggen väl under rinnande vatten (det kan finnas bakterier på skalet) och tvätta händerna. Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulor och socker poröst. Häll i romen och rör om.
- Rör mascarponeosten till en jämn kräm och blanda ner den i äggröran.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
- Häll upp i portionsskålar och ställ moussen i kylen. Strax innan servering sikta över (med en tesil) kakao eller strö över riven mörk blockchoklad och stick i några lingue di gatto (recept nedan) eller andra efterrättskex. Moussen håller sig i högst två dagar i kylen då den innehåller råa ägg.
- Kex:
Värm ugnen till 200°.
- Rör ihop rumstempererat smör och socker tills man får en jämn och ljus kräm. Det går bra att använda en elvisp men börja och avsluta med en träslev.
- Blanda mjöl och vaniljsocker och sikta ner det i smörkrämen under omrörning.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda försiktigt ner det i krämen.
- Täck en bakplåt med smörpapper. Fyll en kaksprits (använd ett runt 10 mm munstycke) med smeten och spritsa ut 6 cm långa strimlor med minst 2 cm avstånd.
- Grädda kexen i 200° i ca 8 min, tills de är gyllenbruna i kanterna. Se upp med gräddningstiden, det går fort mot slutet. Låt svalna. Servera till glass eller mousse.
Publicerat den
9 oktober 2008
Liknande recept
Skriv kommentar