Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mascarponemousse och kex

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Ta fram äggen i tid, det går inte att vispa kalla äggvitor till ett hårt skum.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mascarponemousse: Skölj äggen väl under rinnande vatten (det kan finnas bakterier på skalet) och tvätta händerna. Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulor och socker poröst. Häll i romen och rör om.
  2. Rör mascarponeosten till en jämn kräm och blanda ner den i äggröran.
  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
  4. Häll upp i portionsskålar och ställ moussen i kylen. Strax innan servering sikta över (med en tesil) kakao eller strö över riven mörk blockchoklad och stick i några lingue di gatto (recept nedan) eller andra efterrättskex. Moussen håller sig i högst två dagar i kylen då den innehåller råa ägg.
  5. Kex: Värm ugnen till 200°.
  6. Rör ihop rumstempererat smör och socker tills man får en jämn och ljus kräm. Det går bra att använda en elvisp men börja och avsluta med en träslev.
  7. Blanda mjöl och vaniljsocker och sikta ner det i smörkrämen under omrörning.
  8. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda försiktigt ner det i krämen.
  9. Täck en bakplåt med smörpapper. Fyll en kaksprits (använd ett runt 10 mm munstycke) med smeten och spritsa ut 6 cm långa strimlor med minst 2 cm avstånd.
  10. Grädda kexen i 200° i ca 8 min, tills de är gyllenbruna i kanterna. Se upp med gräddningstiden, det går fort mot slutet. Låt svalna. Servera till glass eller mousse.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.