Gott är det i alla fall och tårtan är ett perfekt komplement till midsommarens sillunch. Den skall stelna i kylskåpet i 3–4 timmar men kan gärna göras en dag i förväg.
Instruktioner
- Bryt kavringen i bitar och mixa den till smulor i matberedaren. Smält smöret och blanda ner det.
- Klä en form, ca 24 cm i diameter med avtagbar kant, med plastfolie. Häll i brödsmulorna och platta ut till en botten. Ställ in formen i kylskåpet.
- Blötlägg gelatinbladen. Låt sillen rinna av men spara spadet. Finhacka sillen. Skala och finhacka löken.
- Blanda sill och lök med crème fraiche och kesella. Smaksätt med vitpeppar och sillspad.
- Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Ta av från värmen och låt svalna en aning. Häll en sked av sillsmeten i kastrullen och blanda med gelatinet. Rör sedan ner blandningen i sillsmeten.
- Bred ut smeten i formen. Ställ matjestårtan i kylen i 3–4 timmar tills den har stelnat eller över natten.
- Lossa tårtan från formen med hjälp av plastfolien och flytta över till ett serveringsfat. Skär gräslöken fint och strö den över ytan.
- Dekorera gärna med gräslöksblommor.
Publicerat den
20 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar