Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Matjestårta med färskost och crème fraîche

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Många drar sig av olika skäl för gelatin – och pektin binder inte tillräckligt hårt. Återstår väl då bara att acceptera en kladdig matjestårta, eller försöka hitta alternativ – som detta. Plastningen av formen underlättar när den ska lossas. Det är annars svårt att få hela och snygga bitar, då tårtan lätt fastnar i formens sidor och botten.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret på låg effekt i mikro – låt det inte bli bränt.
  2. Smöra kanten på en 24 cm springform lätt och klä den med dubbla lager plastfilm, i botten och upp på kanterna.
  3. Skär bort kanterna på kavringen och smula sönder den i matberedare. Tillsätt det smälta smöret och rör om. Fördela massan i ett jämnt lager på botten av springformen. Ställ i frys en kvart, eller i kyl en timme, för att hårdna.
  4. Skär hälften av gränslöken i småbitar. Ta ut formen och olja den invändiga kanten. Res formen på högkant och fördela den klippta gräslöken jämnt över kanten, c:a 3 cm högt, så att hela ytan täcks. Ställ tillbaka i kylt utrymme.
  5. Låt sillen rinna av. Skala löken och finhacka den. Klipp dillen fint. Skär den avrunna sillen i 6 x 6 x 6 mm stora bitar.
  6. Blanda färskosten med crème fraîche till en smidig, men ganska styv, massa och blanda i lök och dill. Rör till en homogen blandning och vänd till sist i sillen. Känns massan lite väl styv, kan den tunnas med sillspad, eller mer crème fraîche. Känns den tunn, så låt den vila i kylen en stund så sätter den sig något.
  7. Ta ut springformen och fördela massan jämt. Se till att massa inte går högre än den förberedda kanten av gräslök. Ställ i kylt utrymme för att hårdna till serveringen.
  8. Före servering tas formen fram och ringen lossas försiktigt genom att skära med en tunn kniv mellan plasten och ringen. Lyft upp ringen och flytta tårtan till en skärbräda dra loss plasten och dela tårtan i tolv delar med en tunn kniv som görs ren mellan varje snitt.
  9. Skär den resterande gräslöken och strö över tårtan och garnera med tunnskurna bitar sill och syltlök. Flytta först därefter bitarna till assietter för servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.