Vinnaren i Året Runts stora tävling – Sveriges bästa äppelkaka!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Blanda alla ingredienser till pajbottnen i en degbunke. Degen ska vara jämn och fin. Tryck ut degen i en smord och bröad springform ca 24 cm i diameter. Kläm gärna ett bakplåtspapper i formens botten. Se till så att degen går upp på kanten. Placera formen kallt i kylen medan fyllningen förbereds.
- Skala, kärna ur och halvera äpplena. Placera dem med den kupiga sidan uppåt och skär snitt i 7 av halvorna som när man gör hasselbackspotatis. Försök att inte skära igenom dem helt. Blanda citronsaft och strösocker. Häll blandningen över äpplena så att den rinner ner i skårorna.
- Klyfta de resterande 3 äppelhalvorna.
- Rör ihop smör och socker till mandelfyllningen. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje ägg. Tillsätt övriga ingredienser.
- Placera de skivade äppelskivorna ovanpå pajbottnen. Häll över mandelsmeten och lägg ner de 7 äppelhalvorna med den kupiga sidan uppåt. Strö över pärlsocker.
- Grädda strax under ugnens mitt ca 50 minuter. Täck med folie om kakan får för mycket färg efter ca 30 minuter.
Publicerat den
16 oktober 2016
Liknande recept
Skriv kommentar