Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mazarintårta från Tidö Värdshus

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Tårtan är fylld med vaniljkräm och gelé av jordgubbar. Arne Nilsson på Tidö Värdshus har gjort den här påkostade mazarintårtan till värdshusets egen specialitet. Man kan beställa hela tårtan eller köpa tårtbitar i serveringen. Några små variationer i receptet kan det bli under säsongen beroende på vilka bär som är aktuella.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Bottnar: Sätt ugnen på 175°. Mal mandeln. Vispa florsocker och smör pösigt med elvisp och vispa ned äggen, ett i taget. Vänd ned mandeln. Fördela och bred ut smeten i två smorda och bröade formar med löstagbar kant, 22 cm i diameter, eller grädda i samma form efter varandra. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt bottnarna kallna och lossa dem sedan från bottenplattan med hjälp av en stekspade. Diska den ena tårtformen och lägg tillbaka den ena bottnen.
  2. Vaniljkräm: Vispa äggulor och socker poröst. Koka upp mjölken. Häll äggvispet i kastrullen och vispa också i maizena. Låt krämen sjuda, men inte koka, tills den blir krämig och tjock. Tillsätt vaniljsocker och låt krämen kallna. Vispa litet då och då. Bred vaniljkrämen på den tårtbotten som ligger i bakformen.
  3. Jordgubbsterrine: Koka jordgubbar, kanelstång, vaniljstång, vitt vin, portvin och socker ca 10 minuter. Ta upp kryddstängerna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Krama ur dem och låt dem smälta i den heta jordgubbsblandningen. Låt blandningen svalna eller stelna något innan den läggs över vaniljkrämen i formen. Lägg sist över den andra tårtbottnen och ställ formen kallt några timmar.
  4. Ta bort kanten på formen. Vispa och spritsa grädden i klickar runt kanten på hela tårtan och garnera med halverade jordgubbar. Sikta till sist över florsocker.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.