Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Melktert

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

En mycket typisk sydafrikansk dessert som serveras med karamelliserad mandel med smak av apelsin. Man kan också servera den med bär, t ex hallon eller björnbär.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll mjöl och salt i en matberedare och finfördela smöret däri. Tillsätt vinäger och ägg och kör snabbt ihop till en deg.
  2. Kavla degen eller tryck ut den i en form, 24 cm i diameter, helst med löstagbar kant. Plasta och ställ in i kyl minst 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Förgrädda mitt i ugnen tills degen börjar få färg.
  3. Fyllning: Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Tillsätt vaniljstången, mjölk, socker, smör, vaniljsocker och kanelstänger. Koka upp och låt sjuda 5 minuter under omrörning. Ta bort från värmen och lå stå 30 minuter.
  4. Vispa ner äggulorna. Vispa ihop maizena och vispgrädde till en slät blandning och sila ner i mjölken under omrörning. Sjud blandningen under vispning till en tjock kräm över svag till medelstark värme. Låt svalna något. Ta upp kanel och vaniljstång.
  5. Rör om blandningen väl och häll i det förgräddade pajskalet. Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 25 minuter tills fyllningen stannat. Låt svalna. Ställ i kylen över natten.
  6. Garnering: Lägg mandelspånen i kallt vatten i 30 minuter. Sila av. Karamellisera mandeln med sockret och rivet apelsinskal i en torr stekpanna över medelvärme. Rör om under tiden och passa noga så att det inte bränns. Pudra kanel över den kalla kakan och garnera med mandelspånen, eller servera med bär.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.