Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 6 timmar
Skriv ut

Memma (på finska mämmi) är en traditionell finländsk rätt som äts till efterrätt på påsk. Bli inte rädd för utseendet - ser ut som svart gröt. Serveras kall med ovispad vispgrädde, mjölk eller kaffegrädde och lite strösocker. Sött och gott!!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda vatten, öl, såskulör om så önskas för en mörkare färg, salt och apelsinskal.
  2. Mät upp 2 dl av vätskan i en skål och vispa ner 1 dl av mjölet. Strö 1/3 dl mjöl över ytan. Täck bunken med plastfolie och sätt den i rumstemperatur i minst 1 timme.
  3. Upprepa proceduren ytterligare en gång. Värm slutligen resten av vätskan till kokpunkten och vispa ner i smeten tillsammans med resten av mjölet. Den färdiga smeten har konsistens som en tjock våffelsmet.
  4. Häll smeten i en ugnsfast form ca 20x20 centimeter, det ska bli ca 2 cm upp i formen med smet. Täck och låt smeten stå 1 timme i rumstemperatur.
  5. Sätt formen mitt i ugnen i 150 grader och baka memman i 3 timmar. Den ska stelna på ytan, men inte få stekskorpa och inuti ska den vara kladdig som en lös chokladkaka.
  6. Låt den kallna.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.