Ingen sommarfest utan en härlig dessert. Mettes mandelkaka toppas med fluffig vaniljgrädde och ett berg av färska bär. Från Allers nr 23, 2009.
Instruktioner
- Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175°.
- Mal mandeln fint med någon matsked av råsockret i en matberedare. Dela 5 av äggen i gulor och vitor. Tvätta citronen och riv det yttersta gula skalet fint.
- Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Tillsätt sockret efter hand för att göra skummet mer hållbart. Vispa citronskalen med resten av råsockret, de 3 hela äggen och äggulorna i 5 minuter. Blanda i den malda mandeln.
- Vänd ihop äggvitor och mandelsmet. Fyll formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan stå 5 minuter. Stjälp sedan upp på galler och låt svalna helt.
- Vaniljgrädde: Skär upp vaniljstången och skrapa ned fröna i en bunke. Tillsätt vispgrädde och florsocker och vispa ihop allt till ett mjukt skum. Bred grädden tjockt på kakan och lägg sedan på de färska bären i ett överdådigt berg. Toppa gärna med några blad citronmeliss eller mynta.
Publicerat den
10 juli 2009
Liknande recept
Skriv kommentar