Småkakor är gott till kaffet. Gammal tradition som nästan glömts bort.
Instruktioner
- 1. Smörj och klä sidor och botten av en låg form, 18 x 18 cm, med smörpapper.
- 2. Rör smöret eller margarinet med sockret i en skål tills smeten är ljus och luftig. Tillsätt mjölsorterna och rör ihop till en lös deg. Knåda lätt och häll degen i den smorda och klädda formen. Jämna till ytan med hjälp av fingrarna.
- 3. Grädda i 175°C i ca 30 minuter eller tills kakan har en ljust gyllene färg. Låt svalna i formen.
- 4. Häll den kondenserade mjölken, sockret, smöret och sirapen i en liten tjockbottnad kastrull och värm försiktigt tills sockret smälter. Koka upp och sjud ytterst försiktigt under omrörning tills blandningen tjocknar och får en ljust kolaliknande färg.
- 5. Häll smeten över mördegsbottnen och låt svalna.
- 6. När mördegsbotten och kolasmet har svalnat helt tar du upp den ur formen och delar den i två delar. Skär varje halva i 10 längder. Lägg dem med lite mellanrum emellan på en plåt klädd med smörpapper.
- 7. Lägg chokladen i en värmetålig skål och låt stå över en kastrull med sjudande vatten tills den har smält.
- 8. Skeda med hjälp av en tesked chokladen över mördegslängderna. Jämna till chokladen nerför sidorna med hjälp av skedens baksida så att kakorna täcks nästan helt. Tryck skedens baksida mot kakornas ovansida för att göra ett mönster. Låt stelna.
Publicerat den
23 november 2007
Kommentarer
Skriv kommentar
E detta som typ twix?