Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Min mammas underbara äppelkaka

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Det här receptet kom in i familjen med min mormor, som visst hade läst det i ICA-Kuriren för många år sedan. Det fördes över till mamma, som har gjort den här fantastiskt goda äppelkakan så länge jag kan minnas. Den är så otroligt god att den verkligen förtjänar att komma till mångas kännedom, så här har ni den. Ta väl hand om den!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att stoppa margarinpaketet i frysen. Det ska nämligen hyvlas och det går bäst om det är iskallt. Jag brukar ha en skål med kallt vatten att doppa osthyveln i mellan varven.
  2. Skala och skär äpplena i 3-4 mm tjocka skivor eller bitar direkt ned i en smord, ugnsfast form. Du kan använda vilken form som helst, beroende på hur stor du vill göra kakan, men vi brukar använda en större oval ugnsfast glasform och det är den vi har räknat efter här. Droppa litet citron mellan lagren av äppelbitar för en god och frisk smak och för att äpplena inte ska mörkna, vilket de annars snabbt gör när de kommer i kontakt med syret i luften. Formen ska vara nästan bräddfull, eftersom äpplena avger vätska och sjunker under gräddningen.
  3. Blanda socker och vetemjöl väl i en skål och strö det över äpplena i formen. Skaka formen lätt så att en del även ramlar ned mellan äppelbitarna. Täck alltihop med tunna skivor av iskallt margarin.
  4. Sätt in kakan långt ned i ugnen i 200° ca 20 minuter. Kakan ska vara gyllenbrun när den är klar. Om den inte är det efter 20 minuter, låt den stå inne litet till och stick i äpplena efter ytterligare ca 5 minuter. Äpplena ska inte göra motstånd men får inte heller vara mosiga.
  5. Ta ut kakan när den är klar och servera den ljummen eller kall med mjukrörd vaniljglass eller gräddig vaniljsås. Om du vill kan du blanda ca 2 tsk kanel i mjöl-sockerblandningen innan du strör den över äpplena.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.