Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mina lyxiga kåldolmar

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 10-12 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Till höstens primörer hör utan tvekan vitkål. Det gäller att ta vara på de färska och fräscha kålhuvudena. Gör en rejäl sats med kåldolmar, frys in och ha till kommande middagar och matlådor. Kålbladen är så här års stora och de flesta räcker till två dolmar. Bilden till receptet visar vad man får ut av ett stort vitkålshuvud och 1,5 kilo köttfärs.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att skära bort rotstocken från vitkålshuvudet.
  2. Koka upp så mycket vatten i en stor gryta att det kommer att täcka kålhuvudet, salta i vattnet, ca ½ msk per liter vatten.
  3. När vattnet kokar lägger man ner kålhuvudet försiktigt. Lossar på bladen varefter de släpper, låt dem förvälla 3-4 minuter, ta upp dem på en stor plåt och låt dem svalna.
  4. Blanda det smulade franskbrödet med grädden, rör om så att det inte finns några klumpar, låt svälla en stund.
  5. Lägg köttfärsen i en stor karott eller bunke, tillsätt samtliga ingredienser, även det i grädden svällda brödet, och arbeta ihop färsen väl.
  6. Lägg ut kålblad på en skärbräda med den upphöjda stjälken uppåt, skär bort den delen av stjälken som sticker upp så att det blir lika tjockt som det övriga bladet. Dela de största mitt i stjälken till två lika stora blad.
  7. Ta ca 50 gram av färsen och placera nedtill på kålbladen, vik ihop till dolmar, på en del blad får man skära bort ytterligare en liten bit av stjälken om den verkar svår att vika in.
  8. Lös upp buljongtärningen i spadet från förvällningen, håll den varm.
  9. Bryn kåldolmarna i smör och lite rapsolja i en inte allt för het stekpanna, lägg upp dem på en smord ugnsplåt, efterstek dem i 175° varm ugn ca 15 minuter, späd med buljongen och låt puttra ca 10 minuter till.
  10. Servera med nykokt potatis, kokta morötter samt gräddsås och lingon.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • Lena 20 september 2009

    Hejsan! Jag lagade i ordning dina kåldolmar idag som vi ska ha till middag i morgon. De blev helt under bara så de är värd en femma synd att man inte kan ge mer än så. Tusen tack att du delade med dig Mvh Lena

  • ingvardb33 5 oktober 2009

    Hej! Det blev full poäng i betygskalan. Serverade rårörda lingon till delikatessen, vilket blev mycket uppskattat. Jag fick en del av färsen över, som jag frös in. Hoppas att det fungerar så att det kan bli ytterligare dolmar Skrev Ingvar.

  • bastard 10 januari 2012

    Gott och mycket bra att det inte var så sött som t ex Leif Mannerströms recept från tv4, det var en sockerdolme! De här har fin balans! Tack för receptet!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.