Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mini dinkellimpor

(2 kommentarer)  
Skriv ut

Små söta limpor! Perfekt till picknicken, buffén, vickningen och det lilla hushållet. Eller varför inte ha dessa till kräftskivan, frukosten eller brunchen?! Dessa små sötnosar passar till många olika tillfällen. Hur goda som helst och hur lätta som helst att göra. Bjuder man på bröd i miniatyr orkar gästerna förhoppningsvis äta liter mer av det andra som bjuds ;) Givetvis går dessa att baka även utan miniformarna. Rulla varje bit till bollar och lägg dem då på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär då några snitt i varje bröd när de har jäst för att få ett fint mönster. Det är även bra att minska på gräddtiden något. Känn dig fram. Receptet räcker till 10 stycken små, härligt fluffiga dinkellimpor!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp till fingervarmt, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en stor bunke. Rör ut den i lite av degvätskan, se till att all jäst har smält upp.
  3. Tillsätt resten av degvätskan, salt, honung och det mesta av dinkelmjölet. Arbeta degen väl, i ca 10 minuter.
  4. Låt jäsa under bakduk, på en varm och dragfri plats i 40 minuter.
  5. Smörj brödformarna med smör. Lägg eventuellt även i bakplåtspapper i formarna om så önskas.
  6. Ta ut degen på ett mjölat underlag. Dela degen i två lika stora delar. Arbeta dem smidiga och dela varje bit i fem mindre delar.
  7. Rulla varje degbit till små bollar och lägg dem i formarna. Låt jäsa under bakduk, på en varm och dragfri plats i 20 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmo- och sesamfrön.
  10. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 minuter, tills de har fått fin färg.
  11. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
  12. Klart!

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • heartfriend 22 augusti 2012

    Vad för slags brödformar använder du som är så små??

  • monken86 22 augusti 2012

    Formen jag har använt i detta bak har jag köpt på nätsidan: Lyckas Med Mat. Och formen heter: Brödform Portionsbröd - Birkmann Här är länken som tar dig till just denna brödform: http://www.lyckasmedmat.se/bakformar/2608-brodform-portionsbrod-birkmann.html

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.