Små smarriga munkar med en frisk och smakrik dipp av jordgubbar, ingefära och lime.
Instruktioner
- Jordgubbs- och ingefärsdipp:
Snoppa och skiva jordgubbarna. Koka jordgubbar och vatten ca 2 minuter, tills jordgubbarna börjar mjukna.
Tillsätt ingefära och socker och låt koka upp. Låt svalna.
Rör i limeskal och limesaft.
- Munkar:
Smula ner jästen i en bunke. smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt, 37 grader.
Häll degvätskan på jästen och rör om. Rör i socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig, 5-10 minuter.
- Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta ca 1½ cm tjock. Stansa ut munkar med utstickare, ca 6 cm i diameter och ta ut ett hål i mitten på varje.
Låt munkarna jäsa övertäckta ca 10 minuter.
- Garnering:
Blanda 1 dl socker med teet på en tallrik. Blanda 2 dl socker med kanel på en annan tallrik.
- Hetta upp oljan till 170 grader.
Fritera munkarna tills de är ljusbruna, ca 3 minuter.
Ta upp och låt dem rinna av hastigt på ett hushållspapper.
Vänd dem sedan i de smaksatta sockren.
- Servera munkarna med jordgubbs- och ingefärsdippen samt äkta vaniljglass.
Publicerat den
26 juni 2010
Liknande recept
Skriv kommentar