Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mint Julep

(1 kommentar)  
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Detta är en riktig klassiker som härstammar från den amerikanska södern. Omnämns och dricks bland annat i den fantastiska boken the Great Gatsby. Mint Julep är en cocktail som "byggs" det vill säga man häller ingredienserna direkt i dryckeskärlet utan att skaka eller röra ingredienserna till en homogen blandning. Detta får till följd att julepen kommer innehålla ett flertal smaknyanser som uppträder vid olika tidpunkter under drickandets gång så att säga. Det är just detta som är tjusningen med det hela. Till denna cocktail krävs krossad is. Ta vanliga iskuber och lägg i en kökshandduk och krossa med träklubba eller slå handduken mot en hård yta. Iskrossningsmaskin som kostar ca 300kr är också en god investering. Krossad is kyler cocktails väldigt effektivt eftersom den totala avkylande ytan blir avsevärt större än när man annvänder iskuber. Vad gäller sockerlag så gör man lämpligast denna själv genom att koka ihop lika delar socker och vatten och tappa upp på flaska. Förvara i kylskåpet och den kommer att hålla länge. Kan användas till många olika drinkar, se mina övriga recept. Metallmugg, gärna i silver, är helt klart att föredra till denna cocktail och det är också detta som är det traditionella sättet att servera en Mint Julep på. Metallen fungerar värmeavledande och kommer att hålla den krossade isen kall mycket längre. Dessutom bildas en vacker frostad utsida på muggen vilket inte sker om man använder glas eller porslin eftersom dessa material verkar isolerande.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll lite av sockerlagen i en metallmugg. Muddla myntabladen försiktigt. De skall inte krossas, bara muddlas lätt så att aromerna och myntans olja frigörs.
  2. Fyll muggen med krossad is. Fyll upp så att isen når över kanten på muggen. Häll på bourbon. Toppa med resten av sockerlagen.
  3. Garnera med en myntakvist och servera med sugrör.
  4. Mängden sockerlag kan givetvis varieras beroende på om man gillar sina cocktails söta eller torra.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • almerase 9 juli 2010

    Fråga - Funkar det med vilken bourbon som helst eller bör det vara någon speciell?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.