Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mitt goda hembakta bröd

(4 kommentarer)  
 • Serverar: 2 portioner
 • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Det här brödet är i stort sett det enda jag bakar, och varför skulle jag ändra på det, receptet går att variera så mycket man vill i stort sett! Och så är det ju så himlans gott....även om det bara innehåller mjöl och vatten som jag brukar säga. Bli inte förskräckta över tiden som det tar att baka brödet, två utav timmarna är jäsning (då kan man göra något kul undertiden!) och en halvtimme ungefär är gräddning, knådningen ska helst ta åtminstone 15 minuter om man orkar.....

Ingredienser

Instruktioner

 1. Blanda ut jästen med det ljumma vattnet, rör i salt, honung och olja + eventuella smaksättningar. Blanda ner mjöl, men inte hela mängden på en gång, försök att ha tålamod med att röra en stund emellan, även om det är kladdigt. Annars får ni lätt ett väldigt kompakt bröd.
 2. När degen är hanterbar så brukar jag slå upp den på köksbordet och knåda den länge, länge tills den blir riktigt smidig och liksom seg i konsistensen, det tar åtminstone 15 minuter så man får bra vardagsmotion här! Man kan ta lite matolja på händerna för att slippa bli alltför degig. Har man den stora lyxen att äga en hushållsassistent så är det ju lätt som en plätt. Om jag har i valnötter, så brukar jag knåda in dom mot slutet, men det gör man ju som man själv vill. Nu måste degen få jäsa, helst 1 timme i rumstemperatur med bakduk eller plastfolie över bunken.
 3. Baka nu ut till antingen 2 stora bröd, eller 3-5 baguetter eller varför inte till frukostbullar. Gör ett vackert mönster på brödet, om man känner för det, och lägg på ett tunt lager mjöl, det blir så fint sen när brödet gräddas! Jäs i rumstemperatur i 1 timme (har man inte så mycket tid, jäs i 40 minuter).
 4. Sätt ugnen på 225-250 grader, varmluft brukar jag använda men man ska ju göra som man är van vid. Temperaturen varierar från ugn till ugn så det är svårt att säga exakt, man får prova sig fram. Sätt in brödet och ställ timern på ca 14 minuter, dra sedan ner värmen till 175-200 grader och grädda ytterligare 14 minuter till. Hur lång tid det tar beror ju på hur man har bakat ut bröden, det är storleken som bestämmer. Knacka brödet i botten, låter det ihåligt är det färdigt.
 5. Låt nu brödet vila en stund innan ni skär upp den första härligt rykande skivan, och bre på smör....njut!

Liknande recept

Kommentarer (4)

 • llinan 14 mars 2008

  Jag säger bara mums! När tonårssonen älskar ett bröd då är det gott! Detta kommer jag att baka ofta, lätt och smidigt, lätt att sätta i deg på fredagen under städningen:)

 • marielotta 2 mars 2009

  Hej, tack för ett gott bröd som jag säkert kommer att göra fler gånger med variation. Alla i familjen glada och nöjda :) Lätt att göra och gott att äta. hälsn. Lotta

 • Maripoosa 1 november 2010

  gott! rekommenderas varmt.

 • Jenna_Jo 18 november 2011

  Helt underbart bröd!!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.