Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mjuk chokladkola

(13 kommentarer)  
Mjuk chokladkola Mjuk chokladkola Mjuk chokladkola
Skriv ut

Enkel, snabb och farligt god chokladkola! Blir cirka 60-70 kolor.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smör och vispgrädde i en kastrull.
  2. Tillsätt strösocker, ljus sirap och salt och låt koka upp.
  3. Bryt chokladen i bitar och tillsätt.
  4. Koka på 2:an i 15-20 minuter och gör kulprov efter 15 min för att se om det behövs kokas några minuter till. För mig brukar det räcka med 15-17 minuter.
  5. Lägg ett smörpapper i en avlång sockerkaksform, pensla ev med lite olja, häll i kolan och ställ kallt en stund och skär sedan i skivor som på bilden och dela dem sedan i små kolor som man kan slå in i små mellanläggspapper.

Liknande recept

Kommentarer (13)

  • Tingeling13 14 december 2010

    Hmmmmmmmmmm, kokade smeten i mer än 45 minuter men det blev ingen kola. Så denna kola får vi äta med sked ur formen :o( Någon som vet vad felet kan vara?

  • Lisa35 14 december 2010

    Hm, vad tråkigt för dig =(.......... och konstigt för jag gör precis som jag skrivit och det blir alltid bra. Det är det jag gillar med detta recept att det går fort och att den inte fastnar i tänderna =)

  • Sugarcake 14 december 2010

    Jag hade samma problem. Sedan läste jag lite andra recept och använde en termometer och kokade upp till 120grader, vilket tog ett tag, men då blev det bra tillslut =)

  • Tingeling13 15 december 2010

    Okej, då ska jag också testa att använda termometer, för kolan ser ju supergod ut. Tack

  • kin47 17 december 2010

    Koktiden är beroende på hur stor bottenytan på kokkärlet är - större yta kortare tid.

  • nina99 19 december 2010

    Lättgjord och jättegod. Gör kulprov så att den blir lagom. Jag hade högre värme än tvåan, liten kastrull och småkokade i ungefär 4o min, Ständig omrörning.

  • jeanettli 20 december 2010

    Kolan är fantastiskt god. Det är som sagt kulprovet som är tricket!

  • Hooon 5 december 2011

    Riktigt gott! :) Mycket bra recept. Fast jag tillsatte också rivet apelsinskal, gott ;)

  • gottegrisen37 19 december 2011

    Underbart goda !!

  • publikhav 3 november 2012

    Lätta och smidiga att göra. Nästa gång ska jag ta 50/50 mörk/ljus choklad. Hade i lite pepparmints arom som kommer som en gnutta smak i slutet när man har kolan i munnen :)

  • heididiane 13 december 2012

    Supergod! Använde mörk toblerone, det blev mumsigt! Fick också koka lite längre, ca 35min i 1,5l gryta.... provar nåt större nästa gång så går det nog snabbare :) Tack för ett bra recept :)

  • LenaBE1 21 december 2012

    Jättegod chokladkola, jag glömde ta i saltet men det blev bra ändå.

  • Brianna1 15 december 2013

    Underbart god, seg chokladkola. Jag kokade till 120 grader och den blev perfekt!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.