Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mjukkaka

 
  • Serverar: 28 portioner
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

En härligt seg och god mjukkaka som är ett gammalt släktrecept. Bakas i el-ugn eller bagarstuga.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mät upp rågsikt i en degskål. Tillsätt sirap. Värm matolja och paltspad till 37 grader. Paltspad (det saltade vatten som man kokar palt i) gör mjukkakan extra god och seg. Rör ner jästen i en del av spadet. Blanda allt till en smidig deg. Degen skall vara ganska lös. Jäs degen i 40 minuter under bakduk.
  2. Gör i ordning ett stort jäsningsbord med en tjock filt ovanpå och sedan läggs en bakduk (exempelvis ett gammalt lakan) på filten.
  3. Utbaket sker i vetemjöl. Kavla ut en ca 0,4 cm tjock mjukkaka som sedan kruskavlas. Lägges på jäsbordet. Baka ut alla mjukkakorna och lägg en bakduk över. Låt jäsa i god rumsvärme ca 23-25 grader i 1-1½ timmar.
  4. Gräddas i ugn på 275 grader på två plåtar. En plåt så långt ner i ugnen som möjligt och en så högt upp som möjligt. Mjukakan placeras på nedersta plåten någon minut och flyttas sedan upp till den översta plåten någon minut. Samtidigt som uppflytten av den nedre kakan läggs en ny på den nedersta. Mjukkaka är perfekt att baka i en bagarstuga. Men man får vara snabb med många kakor i ugnen. Se också till att ugnen inte är alltför het utan baka mjukkakorna exempelvis efter mjukt tunnbröd. (Först tunnbröd i riktigt het ugn, sedan klådda, mjukkaka och till sist i efterugnsvärmen limporna).
  5. Borsta bort överflödigt mjöl med en torr brödpensel. Låt mjukkakorna svalna under bakduk.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.