Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mörkt bröd med qinoa (bakmaskin)

(4 kommentarer)  
Skriv ut

Ett underbart gott lite halvgrovt bröd. Qinoa går att få tag i livsmedelsbutikerna (Risenta) eller hälsokostbutiken. Det går också att baka ett gott grovt bröd utan att använda qinoa eller något annat. Ersätt då den mjölmängden med något annat valfritt grovt mjöl.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Häll först i torrjästen i hörnet av degbunken.
 2. Tillsätt därefter alla de torra ingredienserna och häll slutligen i oljan och vattnet.
 3. Kör maskinen på ett program för grovt bröd (ett lite längre program, ca 3,5 timme).
 4. Det som är bra med bakmaskin är att man bara behöver blanda ihop sedan lägga ned degen och ställa in bakmaskinen så sköter den resten.

Liknande recept

Kommentarer (4)

 • maithab 3 augusti 2008

  Menar du quinoamjöl eller -frön? Om det är quinoafrön som avses, ska de kokas först?

 • maithab 25 augusti 2008

  Hej igen! Jag kan nu meddela att jag har provat detta två gånger. Första gången blev det helt misslyckat bl.a. helt döbakt, men berodde troligen på att jag försökt transkribera ner receptet till ca 3 dl degvätska eftersom jag var tveksam om vår lilla bakmaskin klarade mer volym. Men det gjorde den. Andra gången följde jag receptet till punkt och pricka. Jag tog 125 g kokt quinoa (ca 2 dl) som blivit över från middagen och jag blandade mjölmängden med huvudsakligen rågsikt och mindre än hälften grovt rågmjöl (första gången tog jag enbart grovt rågmjöl eftersom det stod grovt mjöl i receptet). Det blev okey fast ändå väldigt kladdig i mitten. Men gott. Så frågan är om det ska vara okokt quinoa som suger åt sig mer vätska? Det ska i så fall först sköljas i hett vatten så man slipper quinoas bittra smak. Men i ett annat recept med quinoa som jag hittade på nätet så skulle det vara kokta quinoagryn. Precis som du kommenterar är ingrediensordningen viktig om man sätter bakmaskinen på timer. Jästen får inte komma i kontakt med socker, salt eller vätska. Får se om jag provar det igen och kommer med fler kommentarer. Quinoa är ju nyttiga, näringsrika frön som är rika på protein, fibrer och nyttiga fettsyror. Dessutom både glutenfria och har väldigt lågt GI.

 • Zuzzanne 9 november 2008

  Har provat bakat detta..... misslyckades helt! Beror det på den stora mjölmängden!? Har en Melissa bakmaskin och jag tror att den ej tar så mycket mjöl. Den klarade ej av att blanda ihop ingredienserna så jag fick slänga brödet. Det var första gången detta hände. Synd för jag hade gärna testat med quinoan. Mvh Susanne

 • maithab 6 januari 2009

  Hej igen. Jag vill bara meddela att jag nu har provat detta recept på nytt med modifierade proportioner. Denna gången använde jag ett mörkt lantbrödsmjöl, men tog mindre mjöl och vatten denna gången och fick det till en fin deg som jäste bra (nätt och jämnt att det fick plats i vår bakmaskin). Jag tog ca 10 dl mjöl och ca 4 dl vatten. Det blev toppenbra och kan ges toppenbetyg. Ett rätt mäktigt bröd med lågt GI tack vare quinoan, och gott (gick hem hos hela familjen). Men receptet borde skrivas om (och då kanske även transkriberas så det passar alla bakmaskiner).

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.